CESTA DO SKOTSKA

19.11.2011 10:03

 

V rámci projektu „Podnikat je snadné“ uskutečnil tříčlený tým členů občanského sdružení Vesuv cestu do Skotska. Cesta byla předem několik měsíců plánována, delegace měla stanovený a připravený program, přesto jsme vyráželi s určitými obavami. Veškeré kontakty byly víceméně písemné a nevěděli jsme do čeho jdeme.

Již první setkání nás však všech obav zbavilo. Cesta probíhala od neděle 2. 10. 2011 do neděle 9.10.2010. Data byla stanovena v závislosti na možnosti kontaktovaných možných partnerů a na nabídce letenek.

První zastávka byla v Edinburgu, hlavním městě Skotska. Do města jsme přiletěli v neděli pozdě v noci a hned následující den jsme měli dohodnutou schůzku na Edinburské hospodářské komoře. Návštěva byla předem směrována k projektu, který EHK již několik měsíců realizuje a je velmi podobný našemu záměru. Soustřeďují se na pomoc lidem ohroženým ztrátou zaměstnání. V dopoledním bloku nám ukázali principy svého projektu, které spočívají v maximálním důrazu na stanovení podrobného „bussines“ plánu, s kterým respondentům pomáhají. Ostatní právní a ekonomický servis je spíše přirozenou službou, než základním prostředkem pomoci. V odpoledním bloku nás seznámili s Monikou. Jednou s klientek jejich snažení. Monika díky jejich pomoci dokázala ve svých cca 50 letech (ať dámy prominou) najít cestu jak si pomoci vlastními silami a vstoupit na cestu podnikání. Nyní již rok navíc spolupracuje s EHK a účastní se aktivně projektu.

Na základě doporučení EHK jsme v úterý, druhý den naší výpravy, navštívili město Stirling. Stirling je cca 80 km západně od Edinburgu a je přibližně tak veliké jako Litoměřice.

Doporučení, s kterým jsme již cestu připravovali spočívalo v tom, že podobnou činností jako EHK se ve Stirlingu zaobírá STEP nebo-li Stirling Enterprise park John Player Buildings.

STEP je však více zaměřen na podnikání v oblasti řemesel a služeb. Je to nezisková organizace, která má k dispozici objekt s více jak třemi sty různými prostorami pro podnikatelské aktivity. V případě, že se na STEP někdo obrátí o pomoc, jsou připraveni pomoci mu se sestavením podnikatelského záměru, jeho uvedením do života. Zároveň začínajícímu podnikateli pronajmou dotované pracoviště, dílnu nebo prodejnu a tam dostane každý šanci se „otrkat“ a podnikání plně rozjet. Když se mu daří lépe odchází a uvolní místo dalším. Po celou dobu mu pracovníci STEP pomáhají ekonomickým i právním servisem. Provoz STEP je částečně hrazen vlastními příjmy, částečně dotací státu a případně sponzorskými dary.

Po odpoledním bloku jsme byli na středu pozváni na dopolední prohlídku ovšem s tím, že na základě současných předpisů na ochranu osobnosti a práv občanů jsme nemohli fotit. Tyto předpisy se v ještě přísnější podobě projevili při návštěvě „Job centra“ ve Stirlingu. Tyto úřady práce úzce se STEPem spolupracují, a proto nám Sandy Slatter náš fundovaný a velice zapálený průvodce STEPem dohodl návštěvu.

Job centra jsou řízena přímo centrální vládou. Princip jejich práce je velice zajímavý. Většina kontaktů s klienty je plně digitalizovaná. Přesto dotykové displeje kontaktních počítačů jsou vybaveny natolik srozumitelnými informacemi, že si s nimi poradí kdokoliv s téměř jakýmkoliv vzděláním. Přes počítač klient sdělí do systému veškeré svoje potřeby, možnosti, schopnosti a potřeby. Je zajímavé, že se neklade důraz na životopis, ale ochotu pracovat. Po dokonalém seznámení vytiskne počítačová tiskárna většinou doporučení včetně adresy, kde je možné o práci žádat i s kontaktním telefonem. Přímo na úřadech práce jsou telefonní přístroje s provozem zdarma. Klient se tak může přímo domluvit na termínu schůzky, případně si pro něj možný zaměstnavatel přijede. Ti kteří nenajdou práci dostanou šanci ve STEPU.

Jsou skupiny lidí, kteří jsou ohroženi ztrátou zaměstnání a přesto nekontaktují úřady práce ani podobná zařízení jako STEP nebo EHK. S těmi pracují terénní pracovníci. Ve STEPU jsme dostali na jednoho takového pracovníka doporučení. Ze Stirlingu jsme tedy odjeli do kraje Argyll, který je velice krásným, ale nejchudším krajem Skotska.

Fredie Bell, jak se náš kontaktní člověk jmenoval, bydlí ve městě Port Ellen na ostrově Islay. Sídlo úřadu má v Bowmore na témže ostrově, ale je neustále v pohybu. Po krátkém odpoledním setkání nás odkázal na podvečerní jednání, které se nakonec protáhlo na poměrně dlouhou zajímavou schůzku s řadou podnětů, která se dají využít v našem projektu. Na ostrově Islay a v celé kraji Argyll je nejvíc ohrožena mládež, která není schopna akceptovat pracovní návyky a tak si udržet práci, ale daří se u nich najít schopnost poradit si při vlastním začátku podnikání. Tím, že dostanou základní servis nezůstanou pak na úřadech práce a ani v síti jiných dávek.(mimo jiné jsme se dozvěděli, že to co se chystá „pan Kalousek“ udělat nyní v ČR, to už Velká Británie má za sebou. Sociální dávky byly sníženy na minimum a státní aparát obrovsky podporuje aktivity preventivních servisů, aby se občané do sociální nouze spojené se ztrátou zaměstnání nedostávali nebo se z této situace brzy vymanili. I lidé si na tento přístup již zvykají (či zvykli) a na dotyčné úřady nechodí s „nataženou rukou“, ale pro rady a pomoc více metodickou než finanční. S tímto přístupem jsme se setkali během všech našich schůzek.

Samotné Skotsko je báječná země s krásnou přírodou a velmi příjemnými a vstřícnými lidmi. Možná se občas mračí jako to jejich počasí, ale když vyjde sluníčko, tak jsou vždy připraveni nezištně s čímkoliv pomoci.

Ve Skotsku když zrovna neprší ze zatažené oblohy trvale, tak se střídá sluníčko a déšť několikrát za den, a když je sluníčko, tak je vždycky duha. Takže Skotsko je

Země plná duhy

A ta duha je i v lidech